onsdag 3 december 2014

Portfolio



Min egen erfarenhet och tankar kring  portfolio har varit lite blanda, på något sätt har jag aldrig fått till mig innebörden av vad portfolio är och hur den är tänkt att användas. Samtidigt har jag under mina år som pedagog samlat och sparat på barnens alster och arbete till en början utan någon eftertanken till varför utan mest för att det är ett trevligt minne för barnen att få med sig hem. Men med tiden som har gått har erfarenheterna och tankarna  kring dokumentation om barns utveckling och lärande förändrats  genom att få läsa och fylla på sin ryggsäck med nya tankar och funderingar kring portfolio.

 Vad är då portfolio?
Portfolio och portfoliometodik är en lärstategi och en utvärderingsstrategi som ger möjlighet till att synliggöra barns lärande och deras kunskapsutveckling. I definitionen av vad en portfolio är framkommer att portfolion är ett förhållningssätt och en form av pedagogisk dokumentation där samlandet av ovärderlig information om barnets utveckling och lärande finns Ellmin& Ellmin(2003).
Den syftar till att lyfta fram barnets utveckling och lärande på ett meningsfullt och lustfyllt sätt genom de olika läroprocesser som skapas och där reflektionen mellan barn och pedagog blir en viktig del i arbetet med portfolio Ellmin& Ellmin(2003). Under åren som gått har dokumetationen för barnens utveckling och lärande förändrats då vi från börja använda endast pappersformat till utvecklingssamtal för att sen arbeta med digital kamera och datorn till dokumentation genom appen Keynote till idag webbverktyget Unikum där vi bloggar om vår dagliga verksamhet samt använder oss utav en digital loggbok för varje barn som kan komma att följa barnet genom hela sin förskole/ skoltid. I barnens loggbok utgår vi från läroplanens mål och använder oss av rubrikerna språk och kommunikation, naturvetenskap och teknik, matematik, estetik och social kompetens för att synliggöra barnens förmågor utifrån målen genom vår verksamhet.
                               

Vad säger förskolan läroplan ?
 Läroplanen säger att förskolan kontinuerligt och systematiska ska dokumenteras, utvärderas och utvecklas för att därmed få kunskap om hur förskolans kvalitet utvecklas. Detta för att ge varje barn möjlighet till utveckling och lärande utifrån egna förutsättningar  i förhållande till de utvecklingsmål förskolan arbetar med(Lpfö 98). I arbetet med portfolio och portfoliometodik kan vi skapar en röd tråd genom verksamhet och därmed skapa lärmiljöer som främjar till att bygga grunden för barnens läroprocess för det egna lärande och i samlärande med andra i en positiv anda Ellmin& Ellmin(2003)

På vilket sätt kan vi arbeta med portfolio och portfoliometodik i förskolan? 
Det jag nu kan se är att, genom användandet av pedagogisk dokumentation, där barnes tankar och reflektioner blir synliga,  kan bidrar till den egna portfolio där barnets eget lärande och läroprocesser blir synlig genom vår verksamhet.  Det jag funderar över är på vilket sätt, jag kan göra barnen mer delaktig i deras loggar med både bilder och deras reflektioner? Ellmin& Ellmin menar att arbetet med portfolio bidrar till ett strukturerat och tydlig  arbetssätt där barnet/ eleven själv är med och styr innehållet. " Det handlar om att utveckla en pedagogisk dokumentation , där man med olika hjälpmedel försöker fånga lärandet, dvs.synliggöra, konkretisera och avmystifiera det" Ellmin & Ellmin ( 2003 s.114).


Källförteckning:
Föreläsning av Roger Ellmin
Att arbeta med portfolio - teori, förhållningssätt och praktik, Roger & Birgitta Ellmin (2003)
Läroplan för förskola, Lpfö 98 rev.10

Bilder hämtade från 
Www.mhaensel.de
Www.edu.falkenberg.se






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar